סרטן ריאות
לקריאת מחקרים חדשים וכתבות עדכניות על סרטן ריאות לחץ סרטן ריאות
סוגים רבים לסרטן ריאות, אך סרטן הסמפונות שכיח למדי. סוג זה מהווה כ- 80% מכלל המקרים של סרטן הריאות והוא נגרם כמעט תמיד מעישון. רק כ- 3 מתוך 1,000 אנשים הלוקים בסרטן הסמפונות לא עישנו מעולם. העישון פוגע בתאים המצפים את הסמפונות. תאים פגועים אלה הם, לדעת רופאים רבים, שלב ראשוני של סרטן ריאות. מקצתם יוצרים במרוצת הזמן שאת דמויית גבשושיות ומכאן המקור של סרטן הסמפונות.
עם גידול השאת המחלה מתפשטת בריאות ולעיתים קרובות חודרים התאים הסרטניים למחזור הדם ונישאים לחלקים אחרים בגוף, כגון המוח, הכבד, העצמות והעור.
הסימפטומים
הסימפטום הראשון הוא בד"כ שיעול, הדומה לשיעול המעשנים הרגיל, אלא שהוא כמעט תמיד תכוף יותר. המחלה קשורה קשר הדוק עם דלקת סמפונות כרונית. יותר ממחצית האנשים הלוקים בסרטן ריאות לקו שנים רבות לפני בדלקת סמפונות. השיעול מלווה בד"כ בפליטת כיח, עם או בלי דם. סימפטומים אפשריים נוספים: קוצר נשימה מסוים וכאבים בחזה, אם חדים (בעיקר בשעת נשימה עמוקה) ואם עמומים, אך קבועים. יש גם שהחולה נושם נשימה קולנית. אם התפשטו התאים הסרטניים מן הריאות לאיברים אחרים בגוף וגרמו בהם להתפתחות גידולים משניים (גרורות), אפשר שהללו יהיו מקור הסימפטומים הראשונים, במחצית המקרים מתגלה הסרטן בריאות הודות לסרטן המשני.
מובן שטיב הסימפטומים של הסרטן המשני תלויים במקורו של סרטן זה. למשל, אם הגיעו תאי הסרטן למוח, יסבול החולה כאבי ראש, בלבול, התקפים של מחלת הנפילה או שבץ מוחי. סרטן בעצמות גורם כאבים, תפיחות או אפילו שברים, סרטן בעור – תפיחות דמויית כיסיות, סרטן בכבד – קשיי עיכול בעקבותיהם צהבת.
סיכוייו של אדם ללקות בסרטן ריאות תלויים במידה רבה בהרגלי העישון שלו. מעשנים קלים פגיעים למחלה פי 10 ומעשנים כבדים פי 25 מאשר לא מעשנים. מעשנים שטרם התפתחה אצלם המחלה – סיכוייהם ללקות בה פוחתים מיד עם הפסיקם לעשן, וסיכוייו של אדם שנמנע מעישון במשך 5 שנים לפתח סרטן ריאות אינם גדולים יותר מאלה של אדם שלא עישן מימיו. עם זאת חייבים הלא מעשנים להביא בחשבון גם את הסכנה של עישון "פסיבי", הם מסתכנים אם הם מרבים לשהות בסביבה ספוגה עשן.
הסיכונים
אם מתגלה סרטן הריאות בעוד מועד – לפי סימפטומים ראשונים או צילום רנטגן תקופתי של בית החזה – מחליטים לעיתים הרופאים על ניתוח כריתת החלק הפגוע של הריאה. אולם רק כ- 10% מן הלוקים בסרטן ריאות אפשר לרפא בדרך זו. רוב החולים הפונים לרופא – מחלתם כבר מפושטת ואין לרפאה בניתוח. המעשנים חייבים לדעת, כי הם מסתכנים במוות טרם עת לא רק מסרטן ריאות, אלא גם משורה שלמה של מחלות אחרות המתפתחות בעקבות העישון (למשל, מחלה של העורקים הכליליים, שבץ ודלקת סמפונות כרונית).
כיצד לנהוג
הפסק מיד לעשן, גם אם עדין לא הופיע אצלך שיעול המעשנים. דרושות שנים אחדות עד התפתחות השאת ואם תפסיק לעשן, תוכל להאט תהליך זה או אף להפסיקו כליל. אם הופיעו סימפטומים כגון החמרת שיעול המעשנים, כאבים בבית החזה ופליטת כיח דמי, עליך לפנות לרופא. הוא יבדוק את בית החזה בסטתוסקופ וימליץ כנראה על צילום רנטגן של בית החזה. לאחר מכן יתכן שתופנה למומחה למחלות ריאה, לשם איתור גידולים סרטניים בסמפונות באמצעות ברונכוסקופ.
הטיפול
טיפול עצמי: הפסק עישון מיד.
טיפול מקצועי: סיכויי הריפוי הטובים ביותר נשקפים מכריתת הגידול הסרטני בריאות, אולם רוב הלוקים בסרטן הסמפונות נתונים בשעת גילוי המחלה בשלב מתקדם, כאשר אי אפשר עוד להרחיק את כל התאים הסרטניים. הטיפול בקרינה מאט את ההתפשטות והוא עשוי להפיג את הסימפטומים למשך חודשים או אף שנים. כן אפשר לטפל בתרופות ציטו טוקסיות ("מרעילות תאים"), הפועלות נגד התאים הסרטניים. שיטת טיפול זו דומה לשיטות שנמצאות יעילות במלחמה נגד סוגי סרטן אחרים. הטיפול נמשך חודשים אחדים וגם מתלווה לו תופעות לואי בלתי נעימות, אך עד כה הוא הניב תוצאות טובות למדי. בחירת הטיפול המתאים ביותר בכל מקרה ומקרה תלויה בכמה גורמים: מידת התפשטותו של הגידול הסרטני, קביעת טיב השאת בבדיקה מעבדתית (ביופסיה) ומצב בריאותו הכללי של החולה.
סרטן הריאות היא מחלה קשה ומסוכנת, אבל אין לראותו בהכרח כמחלה חשוכת מרפא.
ניתוח: כריתת ריאה
פנוימונקטומיה הוא ניתוח של כריתת ריאה שלמה. ניתוח הכרוך בכריתת חלק בלבד מריאה קרוי לובקטומיה ("כריתת אונה"). שני סוגים אלה של ניתוח נועדו לטיפול בסרטן ריאות (בתנאי שהמחלה אובחנה בעוד מועד), ולעיתים גם בשחפת או בהתרחבות הסמפונות.
מהלך הניתוח: המנותח נתון בהרדמה כללית. המומחה לניתוחי בית החזה חותך חתך רוחבי מקדמת בית החזה בצד הפגוע בכיוון אל חלקו האחורי, לאורך קו אחת הצלעות התחתונות. ע"פ רוב מסלקים צלע אחת ודרך הפתח שנוצר מוציאים את הריאה הפגועה כולה, או את החלק הפגוע של הריאה. ניתוח כזה נמשך בד"כ שעה אחת עד שלוש שעות.
לאחר הניתוח: המנותח חייב לשהות ימים אחדים ביחידה לטיפול נמרץ. בתקופה זו הוא יקבל עירוי נוזלים לוריד הזרוע. אל מקום החתך מחברים שתי צינוריות ניקוז. יתכן שיהיה על המנותח לנשום דרך מסיכת חמצן. הוא חייב להרבות בשיעול כדי לפלוט הפרשות כלשהן. תקופת האשפוז בבית החולים נמשכת בד"כ שבועיים עד 3 שבועות.
ההחלמה: לאחר צאתו מבית החולים יזדקק המנותח לתקופת החלמה בת כחודשיים. יאסר עליו לעשן כל החיים.
באדיבות: הוצאת עם עובד – משרד הביטחון
ראיתם משהו בכתבה שמעניין אתכם, רוציםמידע נוסף? מבקשים ייעוץ מקצועי? שלחו לנו את פרטיכם ויחזרו אליכם בקרוב.