פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
מחקרים להערכת הסינתזה של הורמונים סטרואידיים:
למרות הדאגה שרמות נמוכות של LDL עלולות להפחית את הסינתזה של הורמונים סטרואידים, נתונים מניסויים קליניים אקראיים מצאו שהפחתת LDL על ידי lovastatin ,pravastatin ו-simvastatin, והפחתת LDL לרמות נמוכות על ידי evolocumab ו-rosuvastatin, אינה כרוכה בתופעות קליניות משמעותיות בבלוטת האדרנל או על ההורמונים בגונדות.
ניסויים קליניים עם שלושת הסטטינים האמורים, לא הפחיתה את רמות קורטיזול או של קורטיזול המושפע על ידי ההורמון .ACTH יתרה מכך, מחקרים על simvastatin במינונים של 20 ו-40 מיליגרם, ועל pravastatin במינון של 40 מיליגרם בהשוואה לפלצבו, לא מצאו הבדלים ברמות טסטוסטרון, ברמות LH או באלה של FSH.
למרות שהמשמעות הקלינית אינה ברורה, סטטינים לא גרמו ל-hypogonadism או להפרעות בזיקפה.
ניסוי אקראי של simvastatin במינון 40 מיליגרם לא מצא השפעה על המחזור החודשי בנשים בגיל הפוריות, בהשוואה לפלצבו.
ניסויים אקראיים עם תרפיות המפחיתות ליפידים, המפחיתות רמת LDL לרמה של פחות מ-50 מיליגרם/דציליטר, לא מצאו תופעות לוואי שליליות או שינויים בהורמונים סטרואידיים.
אנליזה של מחקר JUPITER בו 17,802 המשתתפים טופלו ב-rosuvastatin (20 מיליגרם) או בפלצבו לתקופה של שנתיים, לא מצאה כל הבדלים בתופעות שליליות בין אלה שרמת LDL אצלם הייתה נמוכה מ-50 מיליגרם/דציליטר לבין אלה עם רמות LDL גבוהות מ-50 מיליגרם/דציליטר.
במחקר DESCARTES בו שותפו 901 מטופלים על ידי תרופות להפחתת ליפידים, חולקו באקראי לאלה שטופלו בנוסף עם evolocumab או עם פלצבו למשך 52 שבועות.
ב-87% מהמשתתפים רמות LDL ירדו לפחות מ40 מיליגרם/דציליטר, וב-40% מהמשתתפים רמות LDL ירדו לפחות מ-15 מיליגרם/דציליטר. ההורמונים קורטיזול, ACTH, estradiol וטסטוסטרון לא היו שונים בשתי קבוצות האחרונות.
אירוע מוחי כתוצאה מדימום:
הדאגה שמא הפחתה ברמת LDL כתוצאה מטיפול בסטטינים תגביר שבץ מוחי שנגרם על ידי דימום, הביאה למספר מחקרים קליניים.
ניסויים אלה מצאו שבנבדקים עם או ללא היסטוריה של מחלת עורקים כליליים, סטטינים הפחיתו שבץ על רקע איסכמי, אך לא הייתה להם השפעה על שבץ הנגרם מדימום מוחי.
ההשפעה של טיפול עם מעכבים של PCSK9 על מטופלים עם סטטינים בהם רמות LDL מופחתות באופן מאוד נמרץ, הייתה דומה מבחינת האירועים המוחיים. יחד עם זאת, בניסוי SPARCL האקראי והמבוקר, מינון גבוה של 80 מיליגרם atorvastatin הפחית משמעותית את השבץ האיסכמי, אך הגביר את מקרי השבץ מדימום בניסוי עם מספר קטן של משתתפים (55 מטופלים עם atorvastatin ו-33 מטופלים עם פלצבו).
אנליזה נוספת של נתוני ניסוי SPARCL, מצאה שהגידול הקטן של מקרי שבץ על רקע דימום, התרחש באלה עם היסטוריה של אירועים מוחיים כתוצאה מדימום, ולא היה קשור לרמה נמוכה של LDL. גם מטה-אנליזה של ניסויים בהם משתתפיהם השיגו רמות LDL הנמוכות מ-55 מיליגרם/דציליטר, לא מצאה הגדלה במספר האירועים על רקע דימום.
השפעת LDL נמוך על התפקוד הקוגניטיבי:
ההיפותזה שרמת LDL נמוכה גורמת לדעיכה קוגניטיבית נבחנה באופן פרוספקטיבי במחקר EBBINGHAUS שכלל תת-קבוצה של מטופלים במחקר FOURIER עם evolocumab.
הקוגניציה לא הייתה שונה במטופלים שטופלו עם evolocumab בהשוואה לאלה שטופלו על ידי פלצבו.
בין אלה שטופלו עם evolocumab התפקוד הקוגניטיבי לא היה שונה באלה עם רמות LDL נמוכות מ-25 מיליגרם/דציליטר לבין אלה עם רמות גבוהות יותר של LDL. תוצאות אלה היו דומות גם כאשר המחקר התארך ל-8.4 שנים עם רמות LDL ממוצעות של 30 מיליגרם/דציליטר.
ניסויים קליניים:
היתרונות בהשגת רמות מאוד נמוכות של .LDL בסך הכל, ניסויים קליניים של שילוב תרפיה מפחיתת-ליפידים, הראו באופן כללי הפחתה בסיכון לאירועים לבביים כאשר LDL מגיע לרמות נמוכות מ-25 מיליגרם/דציליטר, ללא כל מגבלה בטיחותית של רמות LDL בתחום הריכוזים הנמוך.
חלק מהראיות החזקות ביותר מגיע מניסוי FOURIER שהוא ניסוי אקראי, כפול-סמיות, ומבוקר כנגד פלצבו שבחן את השפעת evolocumab שניתן בהזרקה תת-עורית במינון של 140 מיליגרם אחת לשבועיים או 420 מיליגרם אחת לחודש, בהשוואה לפלצבו ב-27,564 מטופלים המאובחנים עם טרשת עורקים, בהם ריכוז LDL בבסיס הניסוי היה 70 מיליגרם/דציליטר, ואשר היו מטופלים עם סטטינים. במטופלים אלה נרשמה ירידה של 59% ברמות LDL לאחר 48 שבועות במוזרקי ecolozumab בהשוואה לפלצבו.
תוצאה זו התקבלה כאשר LDL ברמת בסיס של 92 מיליגרם/דציליטר הופחת ל-30 מיליגרם/דציליטר.
לאחר מעקב ממוצע של 2.2 שנים, evolocumab הפחית את הסיכון לאירועים קרדיו-וסקולריים בהשוואה לפלצבו (9.8% לעומת 11.3%).
יש לציין שלמרות שהריכוז הממוצע של LDL בעקבות הטיפול ירד ל-30 מיליגרם/דציליטר בניסוי FOURIER, רבים מהמטופלים הגיעו לרמות LDL של 10 מיליגרם/דציליטר.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע.
21/01/2024