פרופ' (אמריטוס) בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר; החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה (בדימוס), הפקולטה לרפואה סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב.
אנשים מכל הגזעים, הרקעים האתניים, הארצות והמגדרים השונים, וכן מסטאטוסים סוציו-אקונומיים שונים, לוקים בבעיות של חוסר פוריות. מבחינה אפידמיולוגית, בעיות פוריות הן מנת חלקם של 15% מהזוגות, והן הופכות בולטות יותר עם העלייה בגיל, בפרט במציאות בה גיל הנישואין הוא כבר בשנות ה-30 של רוב הזוגות כיום (דו"ח של ועדת ACOG משנת 2019).
מחקרים מצאו שבעיות פוריות משפיעות באופן לא-פרופורציוני בנשים משכבות האוכלוסייה הנמוכות ומרקע אתני של שחורות (Siegel וחב' ב-Womens Health Report משנת 2021).
שיפור בשיטות עזר לפוריות, מאפשר לרבים מאלה עם בעיות פוריות להרות, ולהביא לעולם ילדים. יחד עם זאת, במדינה כארה"ב רבים מהזוגות עם אי-פוריות לא היו מסוגלים ליהנות מההתקדמות המרשימה כגון IVF בגלל סיבות הקשורות למעמדם החברתי הנמוך.
בהשוואה לנשים לבנות בארה"ב, נשים שחורות סובלות משיעורי אי-פוריות גבוהים יותר, מפרקי זמן ארוכים יותר של אבחון מצבן, ממשך טיפולים ארוך יותר, ומתוצאות פחותות של הצלחת הטיפולים (Chin וחב' ב-Pediatric Perinatal Epidemiology משנת 2015, Eichelberger וחב' ב-American Journal of Public Health משנת 2016, Ghidei וחב' ב-F.S Report משנת 2021, Seifer וחב' ב-Reproductive Biology & Endocrinology משנת 2020, ו-Correia וחב' ב- American Journal of Obstetrics & Gynecology משנת 2023).
נשים שחורות עם בעיות פוריות צפויות פחות מנשים לבנות לפנות לרופא נשים בבקשה למזור, ולרוב הן מחכות פי-2 יותר זמן לפני שהן פונות לעזרה רפואית. מחקר שעשה שימוש בנתונים אלקטרוניים של פעילות IVFאחוז נמוך יותר של לידת תינוקות של בערך 70,000 נשים שחורות בהשוואה לנשים לבנות.
מחקר זה מצא בשחורות אחוז נמוך יותר של שיעורי לידה לאחר התאמה לגיל, BMI, סיבות אטיולוגיות לאי הפוריות, יתר לחץ-דם, סוכרת, סוג המזור, הזרקת זרע תוך-ציטופלזמית, נתונים גנטיים, ומספר הפרוצדורות של IVF. בנוסף, גורמים פרוגנוסטיים דלים, שכיחים יותר בקרב שחורות כולל גיל מעל 35 שנה, obesity, מחלת חצוצרת הרחם, וגורמים הכרוכים ברחם ( Seiferוחב' ב-Fertility & Sterility משנת 2010).
ללא ספק, שונויות אלו נשמרות על ידי מספר גדול של מדדים חברתיים, הכוללים יציבות כלכלית וחוסר של שוויון במתן שירותים לשכבות הנמוכות.
יהיה זה רשלני מצדנו לא לזקוף שיעורי פוריות נמוכים אלה בקרב שחו
רות לעבדות של הדורות הקודמים, לאפליה האתנית, לעקה, לדעות קדומות, לחוסר אמונה ברפואה "הלבנה", ובפער הבריאותי של השחורות. התייחסות לשורשי גורמים אלה, ושיפור השונויות הטיפוליות, דורשות התערבויות רבות שלא תמיד זוכות להערכה.
היכולת או "החופש" להביא ילד לעולם, קשה למיעוטים באוכלוסייה בעיקר מסיבות כלכליות העלות של פרוצדורת IVF כולל התרופות וההורמונים המעורבים בטיפול, נעה בין 12,000 ל-30,000 דולר (Wu וחב' ב-Journal of Urology משנת 2014).
העלות הזו מהווה מחסום משמעותי כאשר לוקחים בחשבון את הפער הכלכלי המקובל בין שחורים ולבנים בארה"ב. במדינה זו ההכנסה הכלכלית הממוצעת של בית-אב שחור מהווה רק כ-66% מזו של בית-אב לבן (דו"ח של אוניברסיטת Harvard מחודש יוני 2021).
באותה שנה, החציון של הכנסה כספית בארה"ב היה 69,717 דולר לשנה, בה בשעה שההכנסה הכספית הממוצעת של משפחה שחורה היה 46,774 דולר (הדו"ח האחרון של מִפְקַד האֻכְלוּסִין בארה"ב משנת 2023).
בנוסף, העשורים האחרונים חזו דווקא בנסיגה של זכויות שיפור הפוריות בקרב מיעוטים. מגמה זו הותירה נשים שחורות רבות ברחבי מדינה זו לחסר גישה לזכויות של שיפור הפריון. למרות שתת-קבוצה נבחרת של נשים עשויות להיות בעלות יכולת לתמרן בהצלחה בין הקשיים בטיפול מפרה, רוב הטיפולים הללו נמנעים מנשים שחורות, ונשים נוספות בנות מיעוטים.
היחס הלא שוויוני בין מומחים לביצוע הפריות חוץ-גופיות לבין מספר הנשים הזקוקות לטיפול זה, וההבדלים הגאוגרפיים בריכוזם של רופאי הנשים במדינות השונות בארה"ב, גם כן תורמים לבעייתיות של נשים שחורות המתגוררות לדוגמה באלבמה ובלואיזיאנה מדינות עם ריכוז נמוך יחסית של רופאים בתחום ה-IVF (Adeleye וחב' ב-Fertility & Strerlity משנת 2023).
בארה"ב, בערך 12 מיליון איש חווים בעיות פוריות, אך למעשה קיימים במדינה זו רק כ-1,500 אנדוקרינולוגים בתחום ההפריה, כאשר רובם מרוכזים בערים הגדולות.
הרחבת המגוון של רופאי משפחה המאומנים במתן סיוע בתחום אי הפריון, במיוחד באזורים תת-אורבניים או כפריים, הוא צו השעה.
לשפר את מצב השונות השולט כרגע, קלינאים ומתכננים של מערכות הבריאות שם, חייבים לשלב ידיים ולסייע בשינוי כיסוי הביטוחים הרפואיים, להגדלת הספקטרום המלא של טיפולי פוריות. ניתן לפעול יחד לשיפור הזמינות והגישה האבחונית והטיפולית, שנוסחו באופן מופתי על ידי Phillips וחב' בחוברת יוני של American Family Physician משנת 2023).
אנו זקוקים למחקר נוסף במטרה להבין את הגורמים המורכבים הגזעיים, אתניים, חברתיים, תרבותיים וכלכליים המונעים מלקוחות גישה לטיפולי פוריות.
לרופאי משפחה המספקים את רוב שירותי הבריאות לנשים בארה"ב, חיוני להפחית את הדעה הקדומה שהמצב הנוכחי הוא ראוי.
רופאי משפחה נמצאים בעמדה אידיאלית להציע הערכה ראשונית, ייעוץ, והתנהלות באשר לסיבות השכיחות של אי-פריון, כולל הפניית הנשים הזקוקות לטיפול למומחים בתחום הנידון.
זוגות המבקשים לגרום להריון צריכים לקבל עידוד בהחשת תהליך ההפריה, ובתכנון מועדי ההפריה על ידי התייעצות טלפונית בביצוע בדיקות השתן כמנבאים של ביוץ שהתרחש. מספר בדיקות בנסיוב אמורות להיות מכוסות על ידי הביטוח הרפואי, כגון בדיקת רמת פרוגסטרון בנסיוב על מנת לאשר ביוץ, וכן בדיקות מעבדה בשאלה של תסמונת שחלות פוליציסטיות. בדיקות אלו אמורות להיות זמינות לכל אחת, בלי קשר לגזע, אצניות, או סטאטוס סוציו-אקונומי.
קלינאים אמורים לייעץ למטופלותיהם בגיל הפוריות על ביוץ ומטרות הפריה בדיוק כפי שהם מסבירים לנשים על אמצעי מניעה. הקפאת ביציות כבר אינה נחשבת ניסויית, והיא עשויה לסייע למשפחות המעוניינות לדחות את ההיריון. מטופלות המבקשות להקפיא את בייצותיהן אמורות להיות מופנות למומחה בתחום.
בברכה, פרופ' בן-עמי סלע
09/07/2023
לקריאת כל הכתבות של פרופ' בן-עמי סלע לחץ כאן